Тиры подителей

Умовні типи водіїв, дослідження

Компанії LSE і Goodyear спільно провели дослідження психологічних аспектів безпеки дорожнього руху. Було виділено ряд умовних моделей соціального / психологічної взаємодії учасниками дорожнього руху з іншими водіями.

В основі психологічних моделей лежать метод, за допомогою яких учасники дорожнього руху справляються з непередбачуваністю поведінки інших водіїв і з власними почуттями.

На основі дослідження, з фокус-груп і ретельних опитувань європейських водіїв вдалося виділити 7 психотипів водіїв:

19-news-Driver-1Учитель: намагається переконатися в тому, що інші водії розуміють свої помилки, хоче отримати визнання за навчання / поліпшення навичок учасників дорожнього руху.


19-news-Driver-2Експерт: вважає інших водіїв неуками і дурнями, любить гордовито критикувати, але при цьому уникає безпосереднього контакту.


19-news-Driver-3Переможець: намагається всіх перегнати і наздогнати, дратівливий, такий типаж постійно їздить ривками, не поступається дорогу, прискорюється при обгоні його машини.


19-news-Driver-4Каратель: за будь-яку помилку, прагнути покарати інших учасників руху, схильний до фізичної конфронтації, неприємний типаж, характеризується словом – агресія.


19-news-Driver-5Філософ: здатний до контролю своїх емоцій під час водіння, спокійно реагує на помилки водіїв, пояснюючи їх логічними факторами.


19-news-Driver-6Обережний: неупереджено реагує на помилки учасників руху, сприймає водіїв виключно як небезпека і джерело аварій.


19-news-Driver-7Безтурботний: поводиться відокремлено, не вступає у взаємодію з іншими водіями, робить все що б відволіктися від того, що відбувається на дорозі, автопілот.